Historiek

Wie waren, reeds meer dan 150 jaar geleden, de grondleggers van de Koninklijke Stadsharmonie Roeselare ?  Wie waren die mensen die zo gedreven waren door muziek, die droomden van een samenspel, van “harmonie” tussen mens en muziekinstrument ?   Het waren, jawel, de priesters.  Zij investeerden in instrumenten en moedigden gelovigen aan om samen te musiceren.  In 1875 werd na drie-priester-voorzitters een leek voorzitter van de Koninklijke Stadsharmonie.
Opeenvolgende generaties van gemotiveerde muzikanten en bestuursleden hebben ervoor gezorgd dat de Stadsharmonie een begrip is en blijft in onze stad.  Aangemoedigd door een sterke bestuursploeg zijn onze muzikanten gemotiveerd om samen te musiceren.   Hieronder vind je een overzicht van de meest noemenswaardige gebeurtenissen in de hele geschiedenis van de harmonie, gerangschikt volgens datum aflopend.

2018 : Wedstrijd VLAMO 21.10.2018 : percussie-ensemble behaalt 88.8% (eerste prijs met onderscheiding in eerste afdeling)
2018 : nieuwe voorzitter Carl Deboutte ; Yves Ameye wordt ere-voorzitter

2017 : Feestjaar 150 jaar Koninklijke Stadsharmonie:
- Wandelconcert samen met de Roeselaarse Reuzen
- Tentoonstelling "150 jaar 't Stadsmuziek" in Museum Blomme
- Percussiefestival met Kon.Stadsharmonie, Beng!, KDF Bavikhove, Drumband KF Vrede & Eendracht Kachtem, Percussie-ensemble WIK Zemst-Laar
- Brunchconcert met Roeselaars Jeugdensemble
- Jubileumconcert met Brassband Leieland
- Seniorenconcert Vlamo
- Beiaardconcert op de Grote Markt
- Plechtige ontvangst op het stadhuis
- Galaconcert met Gene Thomas

2015 : Stadsharmonie wint Cultuurtrofee van Stad Roeselare voor de uitvoering van haar totaalspektakel rond de Groote Oorlog in november 2014.
2015 : inwijding van het nieuwe repetitielokaal “zaal Gudrun” in de Cichoreistraat
2014 : drumband Vlamo kampioen 88% - lagere afdeling percussie-ensembles - Vlamo tornooi Wevelgem
2012 : optreden met Henk Rijckaert in " De Spil " met zijn theatershow ‘Het experiment’
2012 : deelname Provinciale Orkestwedstrijd van Vlamo te Vichte : 88,5% - eerste prijs met onderscheiding

2010 : inhuldiging lokaal in de Noordstraat nabij “Key Music”
2008 : Pol Lewille is 70 jaar muzikant
2007 : deelname aan Provinciaal Tornooi, de harmonie plaatst zich bij de beste 15 korpsen van de provincie
2006 : Nationaal kampioen Vlamo-tornooi te Leuven, ontvangst op het stadhuis in 2007 te gelegenheid van deze titel.
2005 : vierdaagse concertreis naar Appiano Gentile – Italië
2004 : deelname Provinciale Orkestwedstrijd van Vlamo : 79,2%
2003 : verbroedering met het muziekkorps van Appiano Gentile uit Italië tijdens de Italiaanse week
2002 : Provinciaal Muziektornooi 2002 Menen : grote onderscheiding in ere-afdeling
2001 : De Koninklijke Stadsharmonie in een nieuw uniform

1998 : inhuldiging van de Roeselaarse Kiosk
1997 : Provinciaal Muziektornooi : de Kon. Stadsharmonie blijft in ere-afdeling
1997 : ontvangst stadhuis n.a.v. Gouden Medaille op het tornooi Antwerpen december 1996.
1997 : allereerste concert in " De Spil "
1992 : Provinciaal Muziektornooi : de Kon. Stadsharmonie blijft in ere-afdeling

1992 : Feestjaar 125 jaar Koninklijke Stadsharmonie :
- The Navy Jazz Orchestra
- AperitiefConcert
- Tentoonstelling in zaal 'Posterie', Ooststraat
- Jubileumconcert, zaal 'Pax'
- Galaconcert door het Groot Harmonieorkest der Gidsen

1990 : overlijden van voorzitter Valère Louwaege
1986 : Provinciaal Muziektornooi : de Kon. Stadsharmonie gaat naar ere-afdeling
1982: eerste optreden drumband o.l.v. Stefaan Raes op het lenteconcert
1982 : overlijden dirigent Frans Soete